Pindah Rumah dan masalah akses internet

pindahrumah |  Pindah Rumah dan masalah akses internet

Sudah agak lama saya tak update blog ini. Dah berhabuk jadinya. Terima kasih kepada yang memberikan komen di blog  ini. Hari ini sudah genap 2 bulan saya berpindah rumah iaitu pada 9.3.2010 yang lepas. Memang memenatkan walaupun lokasi rumah lama dan rumah baru tidaklah jauh sangat. Dulu bercadang nak duduk menyewa sekejap sahaja, dia tak diam hampir 8 tahun kami menyewa. Lega rasanya bila dah ada rumah sendiri.

Agak lama masa yang diambil untuk mengemas barang di rumah lama walaupun rasanya kami tidak banyak perabot. Tapi, bila dimasukkan ke dalam lori 3 tan yang disewa- PENUH!  Semua barang, saya isikan didalam 26 kotak komputer yang besar-besar belaka. Kesian tengok orang bangla yang  bekerja angkut barang kami. Maklumlah bawa barang ke tingkat 4, tanpa lif. Tapi tengok diaorang relaks je angkut.

Setelah hampir setahun menunggu, akhirnya impian kami menjadi kenyataan. Berpindah ke rumah yang 2 kali ganda saiznya dari rumah lama memang mengujakan. Pada awalnya anak-anak tak berapa sukakan rumah baru sebab tidak ada kawan-kawan, taman permainan jauh pulak tu. Dah tu kena panjat tingkat 4 pulak , rumah lama ditingkat bawah sekali. Sekarang ni, alhamdulillah dah makin ok. Mereka semakin gembira sebab ruang yang lebih luas untuk bermain.

Oleh sebab berpindah rumah, akses internet pun tergendala. Saya memang bercadang nak melanggan streamyx – pakej blockbuster tapi kali ni servis mereka sangat mengecewakan. Lepas 2 minggu mendaftar telefon dan streamyx, baru technician datang ke rumah. Bila di check, rupa-rupanya connection streamyx di rumah saya sangat teruk, asyik disconnected saje. Jadi, saya ambil keputusan untuk tidak activate akaun tu. Budak tu kata nak inform orang telekom untuk diaorang tengok wiring telefon. Tapi, dekat 2 minggu still takde respon..

Akhirnya, bosan menunggu. Saya ambil keputusan untuk daftar Maxis Broadband. Kebetulan ada promosi free modem. Sekarang dah hampir 2 minggu bersama Maxis, okla jugak walaupun dah lebih limit 1.5gb yang diberikan, speed masih boleh diterima.

Hari ni baru berpeluang untuk update blog ini. Agak banyak kerja tergendala sebab sukar mendapatkan akses internet.

Related posts:

  1. Azam Tahun Baru 1430 Hijrah dan 2009
  2. Diserang penyakit tangan, kaki dan mulut (HFMD)
  3. Saya dan TM (trace mineral)
  4. Chapter-M: Penyelesaian kepada Masalah Paypal dan Clickbank Rakyat Malaysia
  5. Mengatasi Masalah Kesunyian Apabila Bekerja Dari Rumah

3 Comments

  1. azfas Friday, 14 May, 2010
  2. karim Wednesday, 19 May, 2010
  3. admin Friday, 21 May, 2010

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge